Fra fitness til minbody

Solfrid - fra fitness til mind&body

 

I vel 25 år har min jobb vært å aktivisere, oppmuntre og inspirere til trim og trening. - Startet med pilates i 2002 . Har siden 2003 drevet Trim pilates mind/body studio. Jobben min er fortsatt den samme, bortsatt fra at jeg i treningen nå erstatter musikk med bevisst inn og ut pust, og derfor kan høste enda større gevinster ved å involvere den dype stabiliseringsmuskulaturen.

Et studio hvor all trening skjer i kombinasjon med kraftsenteret, og med pusten som veileder, kalles et mind/body studio. Dette er en treningsform som ikke krever at du gir energi for å få energi, - og den gir deg en helt spesiell kraft. Jo mer stresset livsstil vi får, jo mer behov blir det for mind/body trening.

I 2002, den tredje gangen jeg dro på World Fitness Idea, - som da var i San Diego var jeg blant de heldige som i 2 dager fikk være elev av opphavskvinnen til nåtidens pilates, Moira Merrithev Stott (se bilde). Jeg var den eneste representanten fra Norge som deltok på pilates.

På kurset mat plus workout, en styrketreningstime utført på matte, ble det brukt hjelpemidler som fitness ring, flex band, og en halvmåne.

Følte nå at tiden var inne for å starte et mind/body studio med en dypere innføring i helhetlig trening. Denne treningsformen er en av de raskest voksende treningsformene i USA, og sprer seg videre til hele verden. Dette var en mulighet jeg ikke kunne slippe fra meg! Vel tilbake fra fitness convention i San Diego, startet jeg med selvstudier og privatundervisning på et pilatesstudio i Danmark. For å tilegne meg nok erfaring til å starte mitt eget mind/body studio, praktiserte jeg på kveldstid, pilatestreningen på små grupper i ca. ½ år. Dette i kombinasjon med full stilling på et fitness studio. Tok senere min pilatesutdannelse og sertifisering i Aarhus og Stockholm.

Før de stor kjedene kom inn og overtok det meste av treningsverden både i Norge og Sverige, drev jeg et trimsenter (Trim aerobic senteret) i 16 år. Med Trimsenteret ble aerobic som trimform kjent i Fredrikstad. Trim ble forbundet med show, svette og dundrende  musikk. Utallige instruktører fra inn og utland gjestet dette senteret. Trimsenteret arrangerte i en årrekke kvalifisering til NM i Aerobic.

Det har blitt utallige kurs og sertifikater. De jeg synes er viktig å nevne er utdannelsen og instruktørlisensen fra SAFE i Stockholm. Sertifisert og har vært instruktør i konsepter levert av Les Mills. Bodybalance er en av disse, og er fitnessutgaven av yoga og pilates.

Som ung var det turn og rytmisk sportsgymnastikk som hadde min interesse, både som dommer, -  konkurranseutøver og som instruktør. Vel 50 år, - kunne jeg i mai ,2003 endelig åpne mitt Trim/pilates mind/body studio. Jeg gjorde det  med visshet om at jeg hadde beriket Fredrikstad på trimfronten. Gitt et treningstilbud som de fleste mennesker, både trenger og vil ha utbytte av. Det gir også en mulighet for opptrening til mennesker som av en eller annen grunn er svekket.

Dette er en treningsform som må læres, så de første gangene får man ikke særlig utbytte.

Jeg tenker tilbake på det første kurset jeg arrangerte på mitt mind/body studio. Betegnelsen jeg hadde fått beskjed om å bruke var - Kurs i  Essential pilates mat.  – Det resulterte i at de personene som dukket opp, kjente meg fra aerobic, og satte denne treningsformen i sammenheng med det. Essential pilates mat var det jo ikke en sjel i Fredrikstad som hadde noen kjennskap til.

Stakkarene  som var vant til at det på mine kurs var  hopping i 40 min, musikken på full guffe, masse gledeshyl og svetting, ble bedt om å legge seg ned på en matte, sirkle rundt med armene og puste. Jeg så ansiktsuttrykkene deres, og forstod for alvor at jeg hadde et enormt problem. Hvordan skulle jeg klare å formidle dette på en måte som gjorde at de forstod? – Skrev leserinnlegg til begge avisene med  fyldig forklaring på hva pilates trening er. Satt inn flere annonser, ringte flere ganger og ba på mine knær om litt spalteplass i lokalavisene, for å få ut innformasjon om denne nye treningsformen.

 

Etter å ha analysert frem og tilbake fant jeg ut at jeg måtte legge det opp på en måte som tok utgangspunkt i at denne treningsformene var totalt ukjent. Det var viktig at utøverne forsto hva som lå bak hver enkelt øvelse. Dette gav resultater! Plutselig hadde jeg 10 personer som kjente at treningen virket! Det ga en enorm tilfredsstillelse, og ikke minst nok energi til å fortsette. Innsatsen hadde gitt uttelling!

I dag har jeg gleden av å tilby en helhetlig effektiv treningsform, hvor pilates prinsippene alltid er "sjefen"

Hilsen

Solfrid Kristiansen

 

 

San Diego

World Fitness IDEA San Diego California 7 – 11 juli.2004  Så fikk jeg også i år oppleve denne solfylte og blomstrende byen.

En by som også har masse kriminalitet, med mange hjemløse som evig vandrer rundt med eiendelene oppbevart i en  handlevogn. Alle disse stakkars hjemløse menneskene er sikkert ikke farlige, men de er langt i fra noe koselig møte etter mørkets frembrudd.

Keith Harrell, en av fordragsholderne på  denne conventionen har skrevet en bok som heter: ”Attitude is Everything” Innstilling betyr alt.

- En negativ innstilling vil utvikle seg til et resultat, og omvendt.

-  Oppdag kraften, støtten og hjelpen du får  i alt du gjør, ved å ha en positiv innstilling. Det vil være den beste måten å hjelpe seg selv på.

- Jobb med å behold en positiv innstilling på tross av utfordringene livet. byr på

- Din innstilling er en investering i deg, det er grønt lys, så gå …

Min erfaring forteller meg at dette ikke bare er fine ord, men det er så sant så sant.

Den store forskjellen i muligheten for å lykkes og å ikke lykkes!

Disse treningsturene har for meg vært shopping  i fitness. Både for å få ny musikk og nyheter i trim og trenings konsepter. Fartet som regel fra den ene treningssalen til den andre,  så langt tiden rakk, for å prøve så mye som mulig. Fikk på en måte aldri stagget nysgjerrigheten min i søken etter noe nytt.

 

Og det var slett ikke uvanlig å lytte til forskjellig type musikk i timevis! Som tidligere nevnt,  i 2002 ga denne nysgjerrigheten  meg uttelling.       

Mind/body trening har gitt meg selve nøkkelen. Den har gitt meg den helheten i treningen jeg hele tiden ubevisst har søkt. – Valget av kurs i år var derfor enkelt. Preconvention i Pilates. I år var det functional fitness for Golf og Racuet sports with Stott Pilates matte og reformer. Instruktøren i matte PJO Clair ga meg svar på noen av mine ubesvarte spørsmål knyttet til de 5 viktige prinsippene. Det ble konstatert at når treningsformen Pilates blir brukt som en forebyggende trimform på friske mennesker, og vi den første timen velger å kombinere pusten med øvelser for å gi utøveren en skikkelig trimtime som motivasjon for å komme tilbake, forandrer ikke dette nødvendigvis synet og respekten vi har  for Joseph Pilates og hans edle tanker og motiver når det gjelder korrekt inn og utpust som veileder i treningen. Trimmeren vil ha trimmen sin, ellers er det en mulighet for at vedkommende ikke gidder å komme tilbake.  (Jeg takket i mitt stille sinn for disse ord, for var det noe jeg hadde erfart så var det nettopp det)

Vi fikk en presentasjon av forskjellige fitnessøvelser som knebøy, utfall, bicepscurl, tricepspress og så videre, gjort med utgangspunkt i prinsippene. En utrolig interessant kombinasjon.

Denne kombinasjon blir et kurs fra høsten som jeg kaller POWER PILATES..

Instruktør på reformer var John Garey. Det skal bli utrolig morsomt å utvide tilbudet fra høsten av med dette apparatet. En del av øvelsene gjort på reformer blir gjort på matte ved hjelp av flex bånd. Men den har en større mulighet for detaljert fotarbeide med sin footbar.

Selv om jeg i år ikke var tilstede som utøver når de forskjellige fantasiklassene ble presentert, hadde jeg gleden av å se på noen av disse når de ble presentert på¨messen. Friksjonstrening ved hjelp av vinger for eksempel. Selvfølgelig er treningsformer som dette show, og det er morsomt å bivåne. Det gir denne conventionen som er overfylt av kreativ energi, en fargerik ramme, og en allsidighet som fenger. For meg enda engang en kjempeopplevelse.

Las Vegas

Kongress i mind/body/spirit 23-25 juli 2006

“Be the change

you want to

-see in the world ”

GANDHI"

Convention startet søndag ettermiddag, og for å være sikker på å møte frisk og opplagt

tok jeg et fly  som skulle  ha landet på McCarran. kl. 18.30 lørdag kveld.

På grunn av forsinkede fly avganger ankom jeg i stedet Las Vegas søndag morgen kl. 0500. –uten bagasje. Den fikk jeg først mandag kveld. Drosjeturen til hotellet tok ca. ½ t. Hyatt Regency Lake Las Vegas Resort, som er et spa hotell ligger i fredelige omgivelser, et stykke vekk fra sentrum av Las Vegas. Et vakkert kompleks med tilhørende ferieleiligheter, ute i Nevada ørkenen. Her er kunstige innsjøer og  frodige gressmatter med små parkanlegg, Like vakkert ute som inne.

Man  kunne føle en god ro. Denne roen var for meg en nyttig kontrast til stresset og maset de 24 t. jeg hadde vært på reisefot. Selv om vi ønsker å bevare en indre ro uansett hva som skjer omkring oss, så blir vi påvirket av ytre omstendigheter. Nå kunne jeg befriende konsentrere meg om å la pusten hjelpe til med å løse opp alle spenningene som hadde lagret seg i kroppen. Etter noen timer følte jeg meg såpass uthvilt at jeg  var klar for IDEAS første convention med en holistisk tankegang. Vitenskapen om menneskets kropp sind og psyke. Håpet selvfølgelig på praktiske resultater. Hvordan bedre muligheten for tilgang til vår  indre energi med mind/body trening. En god hjelp til å mestre hverdagens stress og mas.

Silent breakfast, spiritual cinema, moonligt meditation, visions of the future, og over 100 sessions med body/mind/spirit programmer: bl.a. gyptronics, chakra yoga, anusara yoga, raja yoga, ashtanga yoga, diverse konsepter med pilates, div meditasjonsformer, tai chi, qigong, feldenkrais, m.m., dette ga  rom  for både en åndeligt reise med tankens kraft,  til en real trimtime.

 

Velkomsthilsen taler for seg:

You are about to enter a world,

A world you came here to discover.

You are about to meet a person         

the person you came here to be.

Quet your mind

calm your body

Engage your spirit

Go within and BE YOU.

Inner IDEA is a place that takes you home:

home to your self:

Home to connect to your body, your mind and your spirit.

Turn off the other world and discover your inner world,

your private sanctuary, However that may look or

feel, that is the essence of you. – And it is beautiful.

The journey is now. Be present.

NAMASTE

Hele dette stedet duftet  av sommerblomster, og  uansett hvor man gikk hørtes dempet musikk, el , lyden av rennende vann, Alle utøverne, barfotet med  en yoga/pilates matte  under armen hadde et fornøyd smil om munnen, om de kom fra en water fusion, el. var på vei til en walking meditation.

Interessen  for mind/body/ bevegelsen har virkelig  ”tatt  av”. Den blir nå også i  en videre utstrekning brukt som behandling og bekjempelse av forskjellige lidelser. Og ikke minst nå fullt ut akseptert som sådan. Den almene interessen for mulighetene som ligger gjemt i vårt indre, har  igjen gitt. oss en  større ekspertise  I dag består denne ekspertisen både av leger, terapeuter,  Ola og Kari, og ellers de fleste som jobber i helserelaterte yrker. Mye peker i retning av nye verdinormer. Og en interesse for hvordan vi kan styrke vår lyst og evne til å møte en tøff hverdag. Drar man på en kongress av dette slaget må man være bevisst hva man søker, ellers tror jeg det kan være mer forvirrende enn givende. Det finnes så mange konsepter,  med grundere som hver har sin oppfatning av hva man kan kalle  mind/body, og som bygger på en holistisk tankegang.

Det finnes like mange meninger som treningsformer, og det er mange. Har man klare retningslinjer, og vet sitt  ståsted,  ”plukker” man det  man synes er best  hos de forskjellige konseptene, bruker dette som berikelse og  får en videre horisont. For meg var det atter en gang kursene i Pilates som var et sikkert valg.  Her er alt så logisk riktig tenkt. En  fullverdig trimform  med en helhetlig tankegang. Den gir deg også de praktiske resultater du er ute etter. Gruppetrening på Reformer blir en nyhet på trim-pilates studio i  Fredrikstad fra høsten. På dette apparatet får man trenet absolutt hele kroppen, med pusten som en viktig veileder..

 

 

”The most powerful agent of growth

and transformation is something

much more basic than any

technique: a change of heart”

 John Welwood